De meest gestelde vragen over SlimmeBatterij
Heb je vragen over de werking van onze slimme batterijsoftware en hoe je het meeste uit je thuisbatterij kunt halen? Hier vind je antwoorden op de meest gestelde vragen.
- Wat is er mis met de standaard manier van batterij laden zoals de meeste inverters dat doen?
- Wat maakt dit systeem zo uniek?
- Welke merken inverters worden er ondersteund?
- Kunnen jullie ook boilers en warmtepompen aansturen?
- Kan ik ook instellen hoe snel de batterij geladen en ontladen wordt?
- Waarom wordt er standaard een ‘spread’ van 10ct gehanteerd en niet lager?
- Waarom zie ik soms dan rond drie uur ‘s middags de strategie wordt aangepast?
- Is het zinvol om onder een energieprijs van 0 ct de zonnepanelen al uit te laten zetten?
- Kun je ook data uit de slimme meter gebruiken om de inverter aan te sturen of om overzichten te maken?
Wat is er mis met de standaard manier van batterij laden zoals de meeste inverters dat doen?
De meeste inverters beginnen te laden zodra er een overschot aan energie is. Dit is het geval zodra de zonnepanelen meer opwekken dan er wordt verbruikt. Echter, het kan zijn dat op dat moment de energieprijs nog steeds hoog is en dan is het voordeliger om de energie terug te leveren aan het net, en op een later tijdstip de accu te laden met goedkopere energie.
Zeker in de zomer wanneer er voldoende zonne-energie is, kan het zomaar gebeuren dat de accu tegen de middag al vol is, terwijl op dat moment vaak de prijzen het laagst zijn. Als de batterij vol is gaat de energie naar het net, en op die manier zou er dan bij lage tarieven juist worden teruggeleverd.
Wat maakt dit systeem zo uniek?
Wij zijn van mening dat wij het beste algoritme hebben om met behulp van externe factoren zoals zon en wind in combinatie met een geavanceeerd AI systeem wat de energiebehoefte kan voorspellen, de meest optimale strategie te kunnen bepalen voor jouw specifieke situatie.
Of het nu gaat om handelen op de day-ahead markt, of gewoon om je inverter slimmer te maken door op het juiste moment te laden, en dan precies genoeg voor wat je nodig hebt tot de zon weer opkomt en de zonnepanelen weer genoeg leveren. Door dit goed in te schatten kan de batterij trager maar voor langere duur worden geladen waardoor deze langer meegaat en er minder verlies in de keten optreedt.
Welke merken inverters worden er ondersteund?
Op dit moment ondersteunen we Victron, Deye, SunSynk, SolArk, Solis, Huawei. De ondersteuning voor SolarEdge en Soliteg wordt binnenkort verwacht.
Kunnen jullie ook boilers en warmtepompen aansturen?
We zijn bezig met de ontwikkeling om ook externe apparaten aan te sturen zoals boilers en warmtepompen. Laat een berichtje achter als je op de hoogte gehouden wilt worden als deze ontwikkeling beschikbaar is.
Kan ik ook instellen hoe snel de batterij geladen en ontladen wordt?
Ja in het settings menu kan het laad en ontlaad vermogen apart worden ingesteld.
Waarom wordt er standaard een ‘spread’ van 10ct gehanteerd en niet lager?
De ‘spread’ zoals we die hanteren is het minimale verschil in laad en ontlaad prijs. Het heeft geen zin om energie tegen dezelfde prijs terug te leveren als waarvoor hij geladen is, dan is alleen maar zonde van de accu en het verlies in de keten.
Een gemiddelde accu gaat 6000 laad cycli mee. Door de aanschafwaarde van de accu te delen door het aantal cycli x het vermogen van de accu kom je op een prijs met kWh. Dat is de prijs die je moet afschrijven op de accu en het is verstandig om de laad en ontlaad prijs minstens zo ver uit elkaar te hebben, zodat er een positief resultaat wordt geboekt. Over het algemeen is 10ct een goede waarde hiervoor.
Waarom zie ik soms dan rond drie uur ‘s middags de strategie wordt aangepast?
Halverwege de middag komen de nieuwe prijzen van de volgende dag beschikbaar. Wij halen die op en gaan dan aan het rekenen of het misschien handiger is om de geplande strategie aan te passen om zodoende een nog beter resultaat te behalen.
Is het zinvol om onder een energieprijs van 0 ct de zonnepanelen al uit te laten zetten?
Soms wel, maar vaak niet. Zolang de energiebelasting die over de ontvangen energie wordt berekend mag worden verrekend met de teruggeleverde energie, krijg je bij het terugleveren nog altijd de belasting terug. Dus bij een energieprijs van 0 ct krijg je nog altijd ca. 14ct belasting terug. Maar ben je al over de salderingsgrens, dan is uitzetten bij 0 ct mogelijk wel zinvol om zodoende niet te hoeven betalen voor de teruggeleverde energie.
Kun je ook data uit de slimme meter gebruiken om de inverter aan te sturen of om overzichten te maken?
Ja we hebben ook P1 dongels die zowel de data doorgeven naar het platform voor uitgebreidere rapportages, maar die data ook lokaal ter beschikking stellen aan de inverter als ‘energie meter’.