fbpx

Demo

Slim gebruik maken van opgeslagen energie

Deze grafieken komen uit een live demo systeem. Het systeem kent twee mogelijke regelingen. De eerste is de ‘hybride regeling’. Dit betekent dat er wordt bijgeladen bovenop wat de zonnepanelen zullen genereren op die locatie. Er wordt precies zoveel bijgeladen als nodig is, maar alleen als het prijs verschil groot genoeg is om het energie verlies in de keten te kunnen compenseren. De alternative instelling is de ‘handels regeling’ waarbij er wordt geladen in het dal en teruggeleverd tijdens de piek uren zolang de energie prijzen van piek en dal voldoende uit elkaar liggen.
Deze instellingen worden van tijd tot tijd gewisseld zodat beide hier te bekijken zijn.

Het demo systeem heeft een batterijcapaciteit van 12kWh (waarvan er 9,6kWh bruikbaar zijn omdat de onderste 20% met opzet niet worden gebruikt)
Het maximale laad en ontlaad vermogen is begrensd op 3kW.

De gekleurde balken in onderstaande grafiek geven aan wat het systeem zal gaan doen.
– Donkergroene balken geven aan dat de batterij niet zal worden gebruikt. Eventuele zonne-energie gaat direct naar het grid en de benodigde energie zal direct uit het grid komen.
– Lichtgroene balken geven aan dat het systeem zal laden in die periode.
– Gele balken geven aan dat het systeem nul-op-de-meter gaat nastreven om zodoende tijdens de duurste uren energie uit de batterij te gebruiken of overtollige zonne-energie in de batterij zal laden.
– Rode balken geven aan dat er actief zal wordt ontladen. Dit gebeurt alleen als de energie-buffer toereikend is en het prijsverschil voldoende groot is om te handelen. In de winter is dit zelden het geval bij de hybride instelling. Pas in het voorjaar wanneer er steeds meer zonne-energie beschikbaar komt zal er in toenemende mate ongebruikte batterij capaciteit beschikbaar komen voor het handelen met de energie buffer. Voor het effectief handelen met de hele buffer moet het systeem in de handels-regeling worden gezet.

Overtollige zonne-energie wordt direct teruggeleverd als de prijs voldoende gunstig is, of opgeslagen om op een ander moment gebruikt of teruggeleverd te worden.

Bij negatieve prijzen gaat de curtailing van het systeem werken. De zonnepanelen gaan dan automatisch uit afhankelijk van de hoogte van de energie prijs. De curtailing threshold staat ingesteld op -15 cent zolang er gesaldeerd kan worden (dit ivm de belasting op de kWh prijs). Na overschreiding van de sladeringsgrens gaat de threshold terug naar 0 cent.

SolarBatteryGridSoC