fbpx

Een voorbeeldcase – active trading

Handel in energie met je batterij voor optimale winst

In deze voorbeeldcase benut het systeem de volledige batterijcapaciteit om op een zo goedkoop mogelijk moment te laden en de hele batterijlading op een zo duur mogelijk moment weer aan het net terug te leveren.

Het systeem en werking van de active trading

Bij de instellingen van het systeem kun je opgeven hoe groot de capaciteit van de batterij is en met welke maximale laad- en ontlaad stroom je kunt werken. In onderstaand voorbeeld is sprake van een batterij van 12kWh met een laad- en ontlaadstroom van 3kW. Van de 12kWh mag tussen de 20% en 100% capaciteit gebruik worden voor trading. Naast deze instellingen kun je ook opgeven wat de boekhoudkundige afschrijving is van de batterij, teruggerekend tot centen per kilowatt.

Simpel gezegd, een batterij heeft een levensduur van een x aantal laad- en ontlaad cycli. Bij iedere laad- en ontlaadcyclus moet de opbrengst groter zijn dan de afschrijving, anders verdien je onderaan de streep helemaal niets.

Voor de meeste systemen zal dit bij 10ct liggen. Dat wil zeggen dat er minimaal 10ct verschil moet zitten tussen het tarief voor laden en het tarief voor ontladen. Tijdens het laden berekent het algoritme telkens het gemiddelde van de prijs van de energie in de batterij. Op die manier handelt hij altijd met winst. Bij een te klein prijsverschil zal het systeem niet proberen te handelen, maar wachten tot een beter moment.



Omgaan met onvoorziene energiehoeveelheden

Soms zal het voorkomen dat er meer of minder energie in de batterij zit dan was verwacht. Dat is niet erg, het algoritme kiest automatisch het beste moment op basis van de op dat moment bekende gegevens. Het kan voorkomen dat een vooraf bedachte strategie niet uitgevoerd wordt zodra de prijzen voor de volgende dag bekend worden. Simpelweg omdat de volgende dag een hoger resultaat gehaald zal worden. 

Voor het vooruitkijken op langere termijn is de weersverwachting een goede indicatie van wat de energieprijzen zullen gaan doen. De zonvoorspelling is betrouwbaarder naarmate die dichterbij komt. Ook de windvoorspelling op zee is van grote invloed voor wat de energieprijzen waarschijnlijk zullen gaan doen. Door daar op in te spelen behalen we voordeel. Het strategie-algoritme neemt deze patronen mee in zijn berekening.

Strategie zonder salderingsregeling

Voor landen zonder salderingsregeling is deze strategie veel minder interessant. Je kunt dan beter een strategie kiezen waarbij de batterij zich vult met overtollige zonne-energie.