fbpx

Sla je energie op in onze slimme batterij

Slim gebruik maken van opgeslagen energie

Er is energie in overvloed. Dat klinkt misschien vreemd voor mensen die betalen voor hun energie, maar mensen met zonnepanelen weten wel beter. De hoeveelheid gratis energie die een gemiddeld dak met zonnepanelen genereert, is bijzonder groot. Er is alleen een nadeel: de meeste energie wordt rond het middaguur gegenereerd en dat is niet wanneer we de meeste energie verbruiken.

Daarom is het interessant om deze energie op te slaan. U kunt de energie dan gebruiken op momenten dat daar behoefte aan is, bijvoorbeeld ’s ochtends of ’s avonds als de zon niet schijnt.

Hoe werkt de slimme batterij?

De slimme batterij werkt met zelflerende algoritmes, die bijvoorbeeld meekijken met wat uw zonnepanelen aan energie opwekken. Hoeveel wordt er op welk moment van de dag opgewekt en hoeveel wekt u op ten opzichte van de weersverwachting? Ook de energieprijs wordt meegenomen door de zelflerende algoritmes, net als de hoeveelheid energie die u verbruikt op bepaalde momenten van de dag of week. Aan de hand van al deze data neemt het systeem slimme beslissingen over wanneer het voordelig is om overtollige opgewekte energie te gebruiken om de slimme batterij op te laden of bij te laden, of wanneer er juist energie uit de batterij op het net gezet moeten worden.

Met andere woorden: het systeem bevat lerende algoritmen die zorgen voor een optimale balans tussen laden, verbruiken en terug levering aan het net. Het einddoel? Zo weinig mogelijk dure energie uit het net naar u toehalen.

Waarom nu?

Het terug leveren van stroom aan het net is al jarenlang de enige manier om de overtollige energie kwijt te kunnen en op die manier de investering in zonnepanelen terug te verdienen. Helaas gaat daar binnenkort een einde aan komen. Binnenkort wordt in Nederland de salderingsregeling afgebouwd. In België is dat proces al begonnen. Dit betekent dat mensen met zonnepanelen, die de installatie nu nog aan het terugverdienen zijn, wel eens bedrogen uit kunnen komen.

Gebruik daarom zelf uw opgewekte energie – wanneer dan ook. Een slimme batterij slaat de energie die u teveel opwekt voor u op, en geeft die terug als het nodig is.