fbpx

Gratis energie?

Er is energie in overvloed. Dat klinkt misschien vreemd in de oren bij mensen die nog steeds moeten betalen voor hun energie, maar mensen met zonnepanelen op het dak van hun huis weten wel beter. De hoeveelheid gratis energie die een gemiddeld dak met zonnepanelen genereert is bijzonder groot. Er is alleen een nadeel: de meeste energie wordt rond het middaguur gegenereerd en dat is niet wanneer we de energie het meest nodig hebben.

Terug leveren aan het net is al jarenlang de enige manier om de overtollige energie kwijt te kunnen en op die manier de investering terug te verdienen. Helaas gaat daar binnenkort een einde aan komen. Vanaf 2023 wordt in Nederland de salderingsregeling afgebouwd. In België zijn ze dat al aan het doen. Dit betekent dat zonnepaneel eigenaren die de installatie nu nog aan het terugverdienen zijn, wel eens bedrogen uit kunnen komen.

Het fenomeen ‘gratis energie’

Sinds kort treedt er af en toe een nieuw fenomeen op. Dat fenomeen heet ‘gratis energie’, ofwel energie waarbij je betaalt krijgt wanneer je afneemt.

Gratis energie? Jazeker!

Als het zonnig genoeg is en het hard genoeg waait, leveren zonnepanelen en windmolens zoveel energie, dat het net de energie niet kwijt kan. Even een kerncentrale uitzetten om hem later weer aan te zetten is niet gemakkelijk. Het kan dus voorkomen dat de energietarieven ineens zakken tot onder het nulpunt, waarbij we met negatieve energietarieven te maken krijgen.

Lees op nu.nl: Storm duwt energieprijzen onder de nul

Energie opslaan in een slimme batterij

Wat zou het mooi zijn als we die zelf gegenereerde gratis energie op konden slaan.
Die oplossing is er nu: de Slimme Batterij. Een PowerWall, maar dan slim.
Het idee is niet nieuw. Tesla heeft al de PowerWall, maar daaraan hangt een Tesla-prijskaartje en deze oplossing is vooral bedoeld om elektrische auto’s makkelijker en sneller te kunnen laden, daar heeft Tesla immers het meeste baat bij.

De Slimme Batterij kan ook voor de alledaagse energieverbruikers ingezet worden. Een echt slimme batterij kijkt mee met het energieverbruik, de energieprijs van dat moment en natuurlijk wat de zonnepanelen aan energie opwekken. Aan de hand van verschillende parameters wordt bepaald wanneer het voordelig is om overtollig opgewekte energie te gebruiken om de Slimme Batterij op te laden, of wanneer er juist energie uit de batterij op het net gezet moeten worden. Dit doet hij allemaal om zo min mogelijk dure energie uit het net naar ons toe te halen.

Wij gebruiken batterijen die ook in de auto industrie worden gebruikt. Die hebben zich inmiddels voldoende bewezen om een langdurige oplossing te kunnen bieden. We kunnen verschillende vermogens leveren, van enkele kWh voor woningen tot vele kWh voor bedrijven of VVE’s

Maar het kan nog slimmer

Wij kunnen dezelfde oplossing leveren op basis van zeer jonge, maar gebruikte batterijen!

Om deze oplossing nog aantrekkelijker (lees: goedkoper) te maken kan deze slimme batterij uitgevoerd worden met refurbished batterijen uit bijvoorbeeld Tesla’s, BMW’s of Mercedes auto’s. Ze komen uit bijna nieuwe sloopauto’s, maar mogen door het eigen merk niet opnieuw worden gebruikt. Deze batterijen worden door de leverancier getest en krijgen garantie op het vermogen waarvoor ze worden ingezet. Het grote voordeel is dat deze batterijen een stuk vriendelijker geprijsd zijn waardoor er veel meer (gegarandeerd) vermogen voor het zelfde bedrag geleverd kan worden.

Een gemiddeld huishouden heeft aan een Slimme Batterij van 3kWh ruim voldoende om in de tijd dat de zon schijnt alle overvloedige energie op te slaan en die tijdens de donkere uren terug te leveren. Grotere woningen, of kleine kantoren, zullen tussen de 5 en 15kWh aan vermogen willen bufferen. Grote gebouwen als VVE’s kunnen in één keer een heel gebouw van een buffer voorzien die aan het hele gebouw kan leveren. Het principe is hetzelfde: overtollige of goedkope energie opslaan en beschikbaar stellen als de behoefte er is.

Heeft u geen idee welke buffer het beste bij uw situatie past? We kunnen met onze meet- en simulatietools voorspellen wat voor u de meest gunstige energiebuffer is.

Wilt u meer weten over de verschillende Slimme Batterij oplossingen, neem dan contact met ons op.