fbpx

De bijkomende voordelen

Slim gebruik maken van opgeslagen energie

Variabel tarief

Sommige energiemaatschappijen leveren energie tegen een variabel tarief. Dat tarief varieert per uur en wordt slechts kort van te voren bekend gemaakt. Zo kan het zijn dat de inkoop van energie duurder is in de ochtend en in de avond, maar juist goedkoper in de middag. U wilt natuurlijk dat de batterij oplaadt met zelf geproduceerde zonne-energie, en eventueel pas tegen een laag tarief bijlaadt als er naar verwachting niet genoeg zon zal zijn. Op die manier profiteert u maximaal van de zon – en eventueel het lage daltarief – en wordt uw verbruik zo goedkoop mogelijk gemaakt. Bij voldoende zonne-energie en batterijcapaciteit kan er zelfs worden terug geleverd als het tarief hoog is, mits dat is toegestaan natuurlijk. Op die manier krijgt u zoveel mogelijk geld terug voor uw energie.

Altijd stroom, ook als die er niet is

Heel af en toe valt de stroom in uw straat uit. Dat mensen met zonnepanelen op dat moment niet simpelweg hun zelf opgewekte stroom kunnen gebruiken, heeft te maken met veiligheid. Wanneer de netspanning uitvalt, stopt de zonnepaneel-inverter, zodat monteurs niet voor verassingen komen te staan als ze aan het elektriciteitsnet werken.

Om bij een stroomstoring toch gebruik te kunnen maken van de eigen zonne-energie beschikt de slimme batterij over een aparte uitgang, waaraan essentiële apparaten aangesloten kunnen worden. Denk hierbij aan koelkasten, vriezers en computers. Met de slimme batterij kan deze apparatuur zo lang mogelijk op de beschikbare energie verder draaien. 

Het laden van een elektrische auto

Als u zelf uw elektrische auto laadt, wilt u dat natuurlijk tegen een gunstig tarief doen. Uw zonnepanelen leveren gratis stroom, maar als uw auto niet voor de deur staat, heeft u daar niet veel aan. De slimme batterij kan in dit geval dienst doen als tussenoplossing, zodat u uw auto met uw eigen energie kunt laden.

Zit u bij een energiemaatschappij die een variabel tarief hanteert? We kunnen de laadpaal slim maken, zodat er opgeladen wordt tegen een laag tarief. De auto zal in dit geval vanzelf laden als de tarieven gunstig zijn – en er natuurlijk voldoende tijd is tot de auto weer gebruikt moet worden. Hier kan bijvoorbeeld Google Calender voor worden gebruikt. Door in de kalender aan te geven wanneer de auto beschikbaar moet zijn, kan het systeem op een optimaal moment opladen.

De slimme laadpaal met opslag komt als extra optie beschikbaar.

De auto als batterij: vehicle to grid, maar dan anders

Heeft u een auto waarmee u ook terug kunt leveren? Op termijn is ook deze energiebuffer in te zetten als slimme batterij. Deze component is nog volop in ontwikkeling en wordt als update beschikbaar.

Wat schrijven anderen?

Wat doet een thuisbatterij en voor wie is die interessant?

Wanneer is een thuisaccu interessant?

Nederlandse kabinet stelt afbouw salderingsregeling zonnestroom opnieuw uit.

Uurprijscontracten hebben cons en zijn voor pro’s.